Nezařazené

11 důvodů, proč nám bikesharing dělá dobře. Teď obzvlášť!

 

Už tu máme oficiálně jaro. Také už můžeme oficiálně dál, než na hranice katastru vlastní obce. A hlavně: těch důvodů, proč nám bikesharing dělá dobře, může být mnohem víc. Pomůžete nám najít další?

 

1. Kolony najednou mizí. Všichni tak nějak tušíme, že největší trabl auta ve městě je, že se člověk nemůže spolehnout, zda dobře projede a dorazí včas. Aut je zkrátka stále víc (jenom těch osobních je dnes v Česku o čtyři miliony více než v roce 1989, dodávek a kamionů je potom dvakrát více než v roce 2010) a ulice ani města nejsou nafukovací. Na kole má člověk jistotu, že cesta trvá pokaždé stejně. Tedy, pokud si čas od času v dobrém rozmaru nevybereme delší trasu třeba parkem nebo nepřibrzdíme na kus řeči.

 

2. Spontánní setkání. Právě tahle nečekaná setkání, kdy proti sobě také na kole  zahlédneme známou či kamaráda, co se s ním už měsíce marně domlouváme na kafe, dávají cestování po městě na kole nádech odměny bonusu k nezaplacení. Není nic jednoduššího než přibrzdit, prohodit pár slov, změnit trasu, cestou pokecat, domluvit rodinné setkání na víkend nebo konečně to slibované kafe. Mimochodem, v aplikaci nextbike si můžeme najednou vypůjčit až čtyři kola, takže když na sebe mávnete s někým v autě, může také snadno přesednout.

Foto: Martin Rauberstrauch

 

3. Fitness i bez fitka. Posilovna zavřená? Jóga studio jakbysmet a lekcí na youtube už bylo víc než dost? Půl hodiny na kole dokáže rozproudit krev i zvednout náladu, a to si přitom člověk jenom dojede na kole pro pečivo nebo něco k večeři. Když si chytře koupíme i zvýhodněný tarif, nemusíme platit, ani když to radostí z čerstvého vzduchu vezme oklikou. Nejméně 45 minut v ceně, to už je i na velkoměsto dost, ne?

 

4. Zdravější a delší život. Tohle má smysl si připomínat každý den: studie opakovaně ukázaly, že lidé, kteří používají kolo pro svůj pohyb po městě, mají delší a zdravější život. Konkrétně třeba o 41% nižší riziko smrti bez ohledu na příčinu. Riziko onemocnění rakovinou se díky dojíždění na kole snižuje o 40% a o ohromujících 52% dokonce klesá riziko, že člověk zemře na onemocnění srdce či cév. To všechno díky jednoduchému bicyklu. Za jednoznačně prokázané se berou také benefity jízdy na kole pro snížení rizika onemocnění cukrovkou, udržení zdravé hladiny cholesterolu v krvi či samostatné pohyblivosti a síly svalů.

 

5. Čistá hlava, kreativní hlava. Nejen svaly a klouby mají lidé, kteřé pravidelně používají své kolo ve městě, v lepším stavu než jejich vrstevníci, kteří všude jezdí autem. Aktivní, přitom klidný a neuspěchaný pohyb venku má doslova blahodárné účinky na hladinu stresu, na prokrvování mozku i na kreativitu. Obzvlášť teď, když máme za sebou rok s pandemií, která dává zabrat všem. K okénku oblíbené kavárny nebo restaurace, kterou nechcete nechat ani v nouzovém stavu na holičkách? Důvod si každý z nás najde.

 

6. Fit v každém věku. Výhody přesunů na kole přitom zdaleka nekončí ve chvíli, kdy lidé odcházejí do penze. Právě naopak. Ti, co jezdí na kole, si udržují samostatnost až do vysokého věku, protože jsou schopní si sami obstarat i věci, které už by pěšky nezvládli. Kromě toho jsou zdravější, a to jak fyzicky, tak i mentálně. Jsou stále v kontaktu s vrstevníky i rodinou, pobývají často na čerstvém vzduchu a nedovolí svému tělu, aby chátralo, čímž si udržují vysokou kvalitu života. Flotila kol Nextbike je tu pro všechny, od 16 do 100 let. I to je jeden z důvodů, proč si dáváme tolik záležet na tom, aby mobilní aplikace, kterou si odemknete nextbike ve svém městě, byla přehledná, elektronický zámek na kole jednoduchý a celá výpůjčka maximálně příjemná.

 

7. Emise? Co to je? Nafta, benzín, EURO 4 nebo EURO 7? Klidně může všechno člověk pustit z hlavy, protože na kole jezdíme čistě. To se v dnešní době klimatické změny počítá dvojnásobně a jsou města nebo celé země, kde neustále vylepšují podmínky pro to, aby na kolech lákalo jezdit stále více lidí všech věkových skupin. A jak poznáme moudrého člověka za volantem auta? Že je rád za každou novou cyklostezku, protože pak zbyde na silnici víc místa pro něj.

 

8. Dobře se kombinuje. Děláte delší cesty? Jedete autobusem či vlakem, nechcete se jako obvykle prodírat plnými ulicemi města autem? Ideální si k tomu na první – nebo klidně první i poslední – úsek cesty přidat kolo, aniž byste si museli dělat starost o to své vlastní. Nextbike, k vašim službám. Nebo na zkoušku místo autem či tramvají jednou došlapat domů na nextbiku? Ráno máte zase volnou ruku na výběr, to je jedna z výhod flotily sdílených kol; cesty se totiž dají komfortně kombinovat podle situace. Jak říká klasik, nejlepší kolo je to, které máme vždy po ruce (stačí mít v telefonu appku Nextbike 😉 Pokud tedy máte štěstí na prozíravou starostku či starostu, kteří u vás ve městě bikesharing podporují. Jelikož umíme rozjezdit flotilu sdílených kol pro 14 000 lidí v Hlučíně i pro 1,5 milionu lidí v Praze, může se na nás spolehnout i starostka toho vašeho města. Už jí píšete?

 

9. Parkování? Také vyřešeno. Patnáct minut žádný čas, říká klasik, když je řeč o hledání místa na zaparkování auta v ulicích města. Nač nervózně kroužit, jedním okem hledat volné místo a druhým tlačit zpátky čas, abychom (opět) nepřišli pozdě, když stačí auto odstavit někde na kraji města a dál pokračovat na nextbiku. Parkování kol Nextbike máte vždy jisté, místa se stojany ukazuje i aplikace.

 

10. Chvíle bez roušky*. Jsou důležité, loni touhle dobou je šila skoro celá republika a dnes už by se z jejich nejroztodivnějších motivů dala dělat umělecká výstava. Přesto, ruku na srdce, kdo by si nechtěl chvíli i ve městě dopřát volný nádech, možná nabrat do tváře první sluneční paprsky. Na kole to jde. I na těch našich. Klíč k flotile Nextbike máme každý ve svém mobilu. Koho by to zajímalo, tak naše kola pravidelně čistíme a když si navrch po jízdě ruce vydefizinfikujeme jedním z těch pěti gelů, které možná také nosíte v kabelce či tašce, tak cajk. *platí samozřejmě i pro respirátory 😉

11. V lodičkách? Na kole pohodlnější než pěšky. Pro všechny dámy, které by si neuměly představit, že by do školy nebo do práce vyrazily v civilním oblečení a na kole, má jednoduchý vzkaz Marianne Weinreich z Kodaně:“Jezděte na městském kole v nízkým nástupem, kabelku před sebe, a tempo podle sebe. Jde to, vždyť v lodičkách je to na kole pohodlnější než pěšky.” Kol s nízkým nástupem a logem nextbike máme v aplikaci i přímo ve městěch po republice skoro 5 000, lodičky už jsou na vás. https://twitter.com/mobimaw/status/1265717416329465856

 

 

Jaké další důvody, proč nám všem i městu dělá bikesharing dobře, dáme ještě společně dohromady? Napište nám, ať už sem, nebo na FB/IG. Schválně, na kolik bodů tenhle seznam společnými silami dotáhneme.

 

A pokud u vás ve městě zatím flotila sdílených kol nextbike nejezdí, nezoufejte. Pro začátek můžete poslat tenhle text, nebo alespoň jednoduchou zprávu v duchu “Moc bych přála, aby u nás také začal fungovat bikesharing” na vaší radnici. Čím víc vás bude, tím lépe. Ať se věci začnou hýbat. Protože každé město si zaslouží bikesharing.

Mapa systémů sdílených kol nextbike v ČR

 

Jestli vás důvody zaujaly, tady jsou další zdroje k prostudování: 

https://bycs.org/cycling-for-health/

https://boxercycles.com/cycling-benefits/

https://thebikingapex.com/benefits-of-cycling/