Nezařazené

Nextbike vyrostl více než o třetinu, pomáhá v Česku rozjezdit už 19 měst a další se hlásí

Novinky 2021: komfortní převody, nové lokality, více elektrokol i partnerů

Ze tří měst na 19 během tří let. Taková je na prahu jara 2021 naše vizitka. Flotilu sdílených kol používají lidé od Berounska po Frýdek-Místek. Bezmála 5200 kol a elektrokol s logem Nextbike si jako svou platformu oblíbila také řada komerčních partnerů a nadací. 

Nextbike Czech Republic, česká firma s 35 zaměstnanci po celé republice a kořeny v Olomouci, která funguje v ČR s licencí globálního mikromobilitního operátora Nextbike, bude i v letošním roce dostupnější většímu počtu lidí v celé republice. Oproti jaru roku 2020 narostl počet měst s flotilou kol Nextbike o 140% a dál se zvyšuje.

Flotila pro více než tři miliony obyvatel 

Zatímco zkraje roku 2020 jezdili na kolech Nextbike lidé v osmi městech a do konce roku se jejich počet zvýšil na 14 (Berounsko, Brno, Havířov, Hlučín, Hradec Králové, Kladno, Mladá Boleslav, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Praha, Prostějov a Říčany), letos bude měst hned od začátku jara ještě o třetinu více: 19. Nově flotila sdílených kol pomůže dopravě také ve Frýdku-Místku, d

Krnově, Mnichově Hradišti, Uherském Hradišti a Zlíně. Celkem tak v roce 2021 budou kola Nextbike k dispozici více než třem milionům obyvatel těchto měst a všem dalším, kteří do nich (za běžného režimu) dojíždějí za prací či za vzděláním.

Další města potom výběrová řízení na provozovatele bikesharingu průběžně vypisují a tak se flotila kol a elektrokol Nextbike může během roku ještě rozrůstat.

Starostky a starostové objevují kouzlo bikesharingu 

,,Starostky, primátoři i radní ve městech po celé republice postupně objevují kouzlo bikesharingu,” říká výkonný ředitel a jeden ze zakladatelů Nextbike Czech Republic Tomáš Karpov a dodává: ,,Pozitivní zkušenosti měst, která začala už před pár lety, jim ukazují, že to má smysl. Vědí také, že jsme jako Nextbike spolehlivým partnerem, který o flotilu ve městě pečuje, že umíme obsloužit milionovou metropoli, malé město i propojené regiony.”

Podle Karpova takové reference dávají starostům i zastupitelům jistotu, že investice do bikesharingu je něco, co by měli dopřát svým občanům a voličům i ve svém městě. ,,Vždyť například v Ostravě díky naší flotile lidé udělali v roce 2020 skoro 700 000 jízd, v Praze hned v první sezoně přes 100 000, na Berounsku s unikátním systémem elektrokol od konce července 60 000 a v Mladé Boleslavi alias Městě automobilů za sedm měsíců provozu skoro 120 000 jízd. Jenom v Mladé Boleslavi to kromě jiného znamenalo také o 16,8 tuny méně CO2 vypuštěných do vzduchu. Dovedete si představit, co by to pro města a jejich ulice znamenalo, kdyby lidé všechny tyhle jízdy udělali v autech?” říká výkonný ředitel a jeden ze zakladatelů Nextbike Czech Republic Tomáš Karpov.

Flotilu sdílených kol Nextbike, k jejímuž odemčení stačí aplikace v chytrém telefonu, používají lidé jak na cesty do zaměstnání, za vzděláním a nákupy, tak i na běžné vyjížďky po městě a okolí. Někdy pomáhají kola řešit cestu jedním směrem, jindy tam i zpátky. Výjimečná situace způsobená pandemií přivedla ke sdíleným kolům desetitisíce tisíce nových uživatelů napříč republikou, projížďka na čerstvém vzduchu se stala vítaným doplňkem denního programu. Na vzestupu je bikesharing ve městech všech velikostí po celém světě.

 

 

Sdílené kolo ve městě: lidé spojují příjemné s užitečným 

,,Lidé si více váží svého času, vědí, že na kole mohou být v cíli často rychleji a spolehlivěji, protože je nebrzdí ucpané ulice. Také si v době pandemie začali více uvědomovat, jak je fajn spojit cestu za povinnostmi s lehkým pohybem, že se tím udržují fit, spojují příjemné s užitečným. Často signalizují, kde by si ve městech přáli ještě lepší infrastrukturu, ať už stezky, nebo stojany na parkování kol. To je pro radnice cenná zpětná vazba, se kterou potom dál chytře pracují,” popisuje Tomáš Karpov zkušenosti ze spolupráce s městy.

Na rok 2021 nachystal Nextbike pro Českou republiku hned několik novinek. Tou hlavní technickou je nasazení nových osmirychlostních bicyklů, na nichž si lidé jízdu po městě i do kopce udělají  komfortnější díky jemnějšímu odstupňování. V první vlně bude kol nové generace 1500. Vylepšováním průběžně prochází také mobilní aplikace Nextbike, která je pro uživatele klíčem k odemčení kteréhokoliv kola Nextbike, ať už jsou v jakémkoliv městě. Velkou výhodou nových kol ve flotile Nextbike jsou zabudované RFID čtečky s možností budoucího zapojení platebních i smart karet jako je například pražská Lítačka.

Flotila Nextbike jako kreativní platforma pro firmy i nadace 

V řadě měst mají lidé prvních 15 minut své jízdy zdarma, díky zapojení Nadace Tipsport si mohou po celé republice pořídit také výhodný měsíční či roční tarif, který jim za 149 korun, respektive 899 korun přidá ke každé jízdě dalších 30 minut navrch, takže mohou bez dalšího placení jezdit i delší trasy. Studenti s kartou ISIC mají měsíční tarif na delší jízdy ještě výhodnější (99,-). S kartou Multisport, oblíbeným benefitem více než 190 000 zaměstnanců ve firmách a úřadech po celé republice, získávají lidé navrch každý den zdarma dvě až 60minutové jízdy.

Spolupráce s Nadací Tipsport je jednou z ukázek toho, jak se flotila sdílených kol Nextbike během tří let stala atraktivní platformou také pro řadu dalších partnerů. Během loňského roku navázali spolupráci s Nextbike Czech Republic například Nadační fond Škoda Auto, Footshop, CTP Invest či obchodní centra Šantovka a Forum Nová Karolina.

Nově s Nextbike jezdí Skanska i Kofola 

Nová partnerství přináší i rok 2021: společně budou jezdit Nextbike a stavitel oblíbených bytových projektů Skanska Reality, stejně jako Nextbike a nápojový “love brand” Kofola. Další firmy i reklamní agentury se průběžně hlásí. ,,Snažíme se vždy hledat kreativní koncept, který bude ku prospěchu jak partnerů, tak i uživatelů našich kol. Firmy i nadace si uvědomují, že na kolech se po městech pohybují zajímavé cílové skupiny a že naše velká flotila v tolika městech po celé republice umí udělat dobrou službu pro jejich značku, ať už v budování známosti, podpoře prodeje a nebo v rámci CSR aktivit. Nadace Tipsport například celý systém na Berounsku pojala jako investici do místa, kde působí, jako další známku toho, že se umí a chce chovat jako dobrý soused. Kolik dalších takových firem a nadací v České republice je? Deset? Padesát? Pět set? Vidíme, že postupně přibývají, a rádi

jim na cestě k tomu stát se “dobrým sousedem” pomůžeme,” říká obchodní ředitel a spoluzakladatel Nextbike Czech Republic Lukáš Luňák.

Všechny jízdy se sdílenými koly Nextbike mají také charitativní přínos: z každé placené výpůjčky věnuje Nextbike Czech Republic 1 korunu Nadačnímu fondu Kapka naděje. Loni tak uživatelé nextbiku vyjezdili nadačnímu fondu, který pomáhá zlepšovat podmínky a vybavení v nemocnicích po celé republice, rovných 250 000 korun. Pokud se nestane nic mimořádného, vyjezdí letos lidé s flotilou sdílených kol Nextbike ve městech České republiky ještě větší dar pro české nemocnice.

Ohlasy 

,,Při hodnocení provozu bikesharingu v Ostravě za rok 2020 nás příjemně překvapila tahle čísla: kola využilo více než 55 tisíc uživatelů, kteří tak mají na kontě 670 tisíc výpůjček a ujeli téměř 900 tisíc km! Rekordmanem je borec Jirka, který si kolo za loňský rok půjčil 938krát!” Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora Ostravy pro životní prostředí

,,Sneakers Nike Air Max jsou legenda a když přišla speciální edice Air Max 95 OG, spojili jsme se s Nextbike za čistší vzduch v ulicích. Rozvoj bikesharingu v posledních letech prokazatelně snížil emise v řadě světových metropolí, a protože nám ekologicky udržitelné projekty dlouhodobě dávají smysl, tenhle způsob městského transportu plně podporujeme. V Praze, Brně a Ostravě proto lidé mohli najít stovky kol Nextbike ve speciálních barvách OG colorway Air Max 95, na kterých od nás měli 15 minut jízdy zdarma.” 

Jan Nosek, Footshop 

,,Sdílená elektrola priniesli na Berounsko nový impluz a išpiráciu pre všetkých občanov. Výsledky predčili naše očakávania. Berounčania si elektrokolá obľúbili od prvého dňa a my sme veľmi spokojní, že sme priniesli službu verejnosti, ktorá je príkladom toho, ako sa bude meniť mobilita ľudí v meste smerom k aktívnej a udržateľnej doprave.” 

Lucia Štefánková, ředitelka Nadace Tipsport